Merkez, dövize doğrudan müdahale etmeyecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2011 19:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, normal günlerde döviz tarafında döviz satım ihalesinde alınan tekliflerin 50 milyon dolara kadar olan kısmının karşılanacağını söyledi. Başçı, ''Bu, 24 Ocak 2012 Para Politikası Kurulu Toplantısı tarihine kadar izlenecek olan metot. Kurum, eğer ihalede alınan tekliflerin 50 milyon dolarını karşıladıysa anlayın o gün normal bir gündür. Bunun bir sinyal tarafı da var. Böyle günlerde piyasaya doğrudan döviz satım müdahalesi yapılmayacak.'' dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) meclis toplantısına konuk olan Merkez Bankası Başkanı Başçı, kur artışına karşı izlenecek yeni yöntemleri açıkladı.

Gelinen aşamada dövizin durumunu göz önünde bulundurarak günleri normal ve müstesna olarak ikiye ayıracaklarını dile getiren Başçı, şunları kaydetti:
 ''Normal günlerde döviz tarafında döviz satım ihalesinde alınan tekliflerin 50 milyon ABD dolarına kadar olan kısmı karşılanacak. Bu, 24 Ocak 2012 Para Politikası Kurulu Toplantısı tarihine kadar izlenecek olan metot. Kurum, eğer ihalede alınan tekliflerin 50 milyon dolarını karşıladıysa anlayın o gün normal bir gündür. O şekilde de bir sinyal tarafı da var. Böyle günlerde piyasaya doğrudan döviz satım müdahalesi yapılmayacak. Peki, TL Merkez Bankası'nın fonlama tarafında rota nasıl olacak normal bir günde? Politika faizinden derli toplu olarak yapılan bir hafta vadeli fonlama tutarı, miktar ihalesi açılan normal günlerde 3 milyar TL ile 7 milyar TL arasında belirlenecek. Hangi faizden, yüzde 5,75'ten. Cuma günleri açılacak bir ay vadeli repo ihaleleri geleneksel yönteme göre yapılacak ve tutar her bir ihale için 3 milyar TL seviyesinde belirlenecektir. Bunun sonucunda dönem boyunca bankalar arası para piyasasında oluşan gecelik faiz oranlarının eğilimi yüzde 8 ile yüzde 12 aralığında olacak. Yine 24 Ocak 2012'ye kadar. Böylelikle dönemin sonunda toplam aylık vadeli fonlama tutarı, 12 milyar TL seviyesine gelecektir. Bunun faizi de piyasada belirlenecek.''

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük ise istikrarlı kurun yatırım ve rekabet ortamına önemli katkılar sunacağını dile getirdi. Bu çerçevede yapılacak hamlelerin üretim ve istihdamı artıracağını vurgulayan Küçük, cari açıkla ilgili hedeflerin de Merkez Bankası tarafından yakalanabileceğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber